Nagykorúvá vált a Sziget, idén ugyanis tizennyolcadik alkalommal rendezi" />
#
Sziget 2010 - További információk

Sziget 2010 - További információk

Nagykorúvá vált a Sziget, idén ugyanis tizennyolcadik alkalommal rendezik meg Közép-Kelet Európa legnagyobb szabású fesztiválját. A színpadok, a multikulti programok és egy nemzetközi együttműködés emelik kedvenc nyári fesztiválunk renoméját.

Csütörtökön tartották a Sziget hivatalos sajtótájékoztatóját, így a végleges fellépők listája publikussá vált. Akkor lássuk is, mire számítunk idén az Óbudai-szigeten.

A mínusz egyediken, azaz augusztus 9-én majd' háromórás, már okosan előre promózott Kispál és a Borz búcsúkoncert várható, számos vendéggel mint Csík zenekar, Kiss Tibi, Líviusz. Nemrégiben ki is választották azt a 65-70 dalt is, amelyek bekerülnek a fellépés repertoárjába.

A nulladik nap a Reggae és Ska Ünnepe a Nagyszínpadon, UB40-, Skatalites-, Wailers-koncertek várhatóak, a Világzenei nagyszínpadon Cseh Tamás emléke előtt várhatóan egy ötórás koncerttel tisztelegnek majd a pályatársak. Ugyanezen napon a Magyar Jazz Napját rendezik meg, a szervezők a nemzetközi jazzélet jeles zenészeit hozzák el a Szigetre, akik hazai szólistákkal és együttesek kollaborálnak majd, Dean Brown Csepregi Gyulával vagy a Budapest Jazz Orchestra George Duke-kal.

A Sziget sajtótájékoztatóján Gerendai Károly beszélt a leginkább várt nagyszínpados fellépőkről, a menetrend és a program 90 százalékban készen van, olyan sztárok fogadták el a meghívást mint a Muse, az Iron Maiden, a Faithless, a Thirty Seconds to Mars, a Kasabian és Johnny Rotten Sex Pistols utána produkciója, a Public Image Limited.



És most lássuk a nemzetközi vonatkozásású szervezéseket. Az Európai Unió elnöksége alatt három ország adja egymásnak a stafétabotot, jelenleg Spanyolország a soros, a Sziget ideje alatt pedig éppen Belgium lesz az. Az európai szemléletmódot, az összetartozást és Magyarország 2011-es sorosságát hivatott közhírré tenni a kezdeményezés, melynek neve EU Trió Fókusz, nem titkoltan a részt vevő államok alaposabb megismertetésének céljával. Ehhez kapcsolható a European Meeting Point, amit azért hoztak létre, mert a Sziget az európai fiataloknak egyik találkozási pontja lett, a European Bistro pedig - ahogy neve is mutatja-, finom falatokkal csábít.

Lesz továbbá Hungarikum Falu nemzeti tradíciókkal minden mennyiségben és Roma Sátor is, ami azért is unikum, mert a nagy fesztiválok programkínálatában egyedül a Szigeten képviselteti magát önállóan ez a műfaj. A meduzában az underground elektronikus zenéé a terep, house, breakbeat, drum and bass, dubstep a házban, hazai és külföldi fellépőkkel. Utóbbira példa a 3D Disco, egymás utáni két napon is, a csapat audiovizuális előadásával tuningolja majd a közönséget, de a The Smokeeaters is tiszteletét teszi, klubestekből a Rewindot, a TEST-et és a Real Your Nature-t kapjuk. Jön még Flore és az utolsó napon Nathan Johnson is.
A Civil Szigeten ezúttal is számos társadalmi szervezetttel folytathatunk párbeszédet, akárcsak a Magic Mirror helyszínen, ahol többek között Heller Ágnes és Tamás Gáspár Miklós már biztos szereplők. Nevetni az Open-Civil Színpadhoz térhetünk be, itt gyártják majd a humort a stand-uposok, az Ability Parkban a fogyatékkal élők mindennapjaiból kapunk ízelítőt.

Lesz persze még komolyzenei színpad, színház és irodalmi programok, igazi kulturális kevert idén is a Sziget, ahol a zenei mellett a társadalmi összefogás, a környezetvédelem, a művészetek is derekas részét képezik a fesztivál programjának.

Az Antropos.hu ajánlja:

Nagyszínpad: Kispál és Borz búcsúkoncert (-1. nap), Public Image Limited, Muse, Iron Maiden, Kasabian
Világzenei Nagyszínpad: Orquesta Buena Vista Social Club featuring Omara Portuondo, Jaune Toujours
Rock-Metál: III Nino, The 69 Eyes, Children of Bodom, Fear Factory
Party Aréna: Simian Mobile Disco, Gotan Project, Andy Moor, DJ Shadow, Infected Mushroom
A38-Wan2: Gorillaz Sound System, Bad Religion, Ez3kiel, Charlie Winston
MR2 Színpad: Quimby, Pannonia All Stars Ska Orchestra, Irie Maffia, HS7, Péterfy Bori
Roma Sátor: Nadara, Pressburger Klezmer Band, Mohácsi Tamburazeneker prímása
Budapest Jazz Club-Amfiteátrum Színpad: La Mal Coiffée, Hjaltalin, Harcsa Veronika Quartet, Tzumo Electronic Dreams
Magic Mirroe: Heller Ágnes, Tamás Gáspár Miklós, Donáth László
Nagysátor-irodalmi programok: Karafiáth Orsolya, Kiss Ottó, Havasi Attila, Akkezdet Phiai (freestyle), színház és tánc színpad: Filterperformance társulat, Utca-Szak Commedia del'Arte, Frenák Pál társulata
Reggae Színpad&Világfalu: Riddim Colony, RE-G, Zagastic, Jamaican Original Party

https://antropos.hu/data/4419/2.jpg

tibiole 2010.06.12 00:00