Vajon a hétvégi debreceni eset után megint számíthatunk arra, hogy a rendőrség ak" />
#
Két év szünet után újraindultak a razziák

Két év szünet után újraindultak a razziák

Vajon a hétvégi debreceni eset után megint számíthatunk arra, hogy a rendőrség aktiválja a razzia egységeit akik újra csak hobbijuknak fogják tekinteni a zavarkeltést? Amúgy ombudsman-i állásfoglalás is van arról, hogy alkotmányellenes a razzia.

Két hete a Morrisons2, most hétvégén a debreceni illegál party és a szegedi JATE klubjában volt villanyfelkapcsolás és falhozállítás. Mondhatjuk tehát, hogy elkezdődött a razziaszezon amely sok más rendőri akcióhoz hasonlatos módon a választások előtt szokott beköszönteni. Azt gondoljuk, hogy aki ezeket a sorokat olvassa már legalább életében egyszer volt alkalma átélni egy szórakozóhely rendőri megszállását (most tételezzük fel, hogy ártatlanul). Az utóbbi években azonban mintha ezek elmaradtak volna – én magam nem találkoztam vele az elmúlt két évben az biztos. Hogy miért? 2007-ben egy fiatal panaszt tett az eljárásra az állampolgári jogok országgyűlési biztosánál (ombudsman) aki a vizsgálat után megállapította, hogy alkotmányos jogokat sért egy ilyen akció. Talán ennek is köszönhető, hogy az utóbbi időben inkább a bűnt üldözik a rend éber őrei hétvégén éjszaka és például arról gondoskodnak, hogy biztonságosan haza lehessen jutni (járt már valaki mondjuk péntek éjszaka a Blaha Lujza téri aluljáróban?). A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet szerint még egyetlen dealert sem tudtak megfogni azzal, hogy kihallgatják a fogyasztókat.

Nos úgy tűnik, hogy megint gyakorlattá válik a rendőrattak és érdemes felkészülni rá. Természetesen az a legjobb módszer ha nem nyúlunk drogokhoz (persze álszentség lenne részünkről is ilyen tanácsot adni) de a fogyasztók ilyenkor automatikusan megszabadulnak az esetlegesen náluk lévő tiltott szerektől. Bizonyára feltűnt már a rendőri akciók vezetőinek, hogy minden ilyen alkalommal a klubok tánctere tele van kis zsacskókkal (biztos a dekoráció része gondolhatják). A szórakozóhelyeken végzett vizsgálat nagyon egyszerű, jön a rendőrorvos, belevilágít a szemünkbe és ha reagál a pupillánk akkor nem vagyunk a rendszer ellenségei ám ha nyuszi szemmekkel bámulunk a fénybe akkor már mehetünk is bilincsben az őrszobára vizeletmintát adni (nem, nem adnak egy üveg sört segítségképpen).

Sajnos az ilyen esetek – főleg a debreceni – csírájában fojtják el azokat az önszervező köröket akik saját szórakoztatásukra, a rave korszak nosztalgiájával szeretnének amolyan illegális partikat szervezni és minket leginkább ez keserít el. A brit szigeteken például virágzik az úgynevezett warehouse-party kultúra és hétvégenként tízezrek járnak ilyen szerelemből, amatőrök által szervezett eseményekre. Az természetes hogy az ilyen alkalmakkor sokal nagyobb arányban fogyasztanak a vendégek kábítószereket de ezen kár meglepődni. A szcéna korai romantikus korszakából emlékszünk még azokra az időkre amikor két rivális parti közül arra mentek a rendőrök razziázni ahol a szervező kevesebbet tudod fizetni a kapitánynak zsebbe (ennek a finomabb módszere a sima bombariadó volt anno). Persze ha egy kicsit is képben lennének a hatóság emberei akkor a költséges erődemonstrációkat olyan helyeken tartanák amelyek köztudottan segítik a dealerek “munkáját” (nem vagyunk naívak és tudjuk, hogy oda miért nem jutnak el soha). A TASZ egyébként – nagyon helyesen – felveszi a kesztyűt és várja azok jelentkezését akik az elmúlt napok akcióinak szenvedő alanyai voltak, úgy tudjuk, hogy együttes panaszt kívánnak tenni. A mezei érdeklődők is csatlakozhatnak a Facebook-on létrehozott csoportjukhoz.

A legfontosabb kérdések tehát: Miért éri meg a rendőrségnek a közel egymillió forintos költséggel járó akció ha csak néhány fiatalt tudnak elterelésre irányítani? Miért kell a fiataloknak százával átmenni egy megalázó tortúrán? Vajon milyen kártérítés jár azoknak akik egy rendezvényre belépőjegyet váltottak és abból egy razzia miatt sok esetben órákat vettek el?

Forrás: DJ codex

tibiole 2010.03.04 00:00