Elindult az idei fesztivál szezon, így új cikksorozat indul a híres fesztiválokról. Első körben a közelgő Ultra Music Fesztivált boncolgattuk.

" />
#
Fesztivál őrület 1. rész: Ultra Music Fesztivál

Fesztivál őrület 1. rész: Ultra Music Fesztivál

3 nap, 8 színpad több mint 250 fellépő, 1 hihetetlen élmény:

Minden évben megrendezésre kerül a világ egyik legnagyobb - ha nem a legnagyobb - elektronikus fesztiválja, az Ultra Music Fesztivál. 2014-ben a 16. fenállását ünnepli a rendezvény. Volt szerencsénk találkozni egy fiatalemberrel aki előskézből oszotta meg velünk az élményeit a fesztivállal kapcsolatban, de ne rohanjunk ennyire előre.

Egy kis történelem:

Az első Ultra Music Fesztivál 1999-ben került megrendezésre a Winter Music Conference (későbbiekben WMC) záró napjaként. A WMC-t 1985-tól jegyzik mely nem más mint egy hetekig tartó buli őrület ahol a DJ-k, producerek, kiadók, rádiók és az egész média újdonságait mutatja be. Minden év márciusában megtelik Florida a világ minden tájáról érkező zeneőrültekkel. Közel 500 esemény zajlik le ezekben a hetekben és több 100 ezer ember látogat el ide minden évben.

Az első UMF-nak a South Beach adott helyet '99-ben hisz itt még csak egynapos buliról beszélük. A látogatók száma közel 45ezer fő. 2001-ben a rohamosan növekvő érdeklődésre való tekintettel a szervezők úgy döntöttek, hogy új helyszínt választanak és átköltöznek Miami belvárosába, a Bayfont Park-ba. 2005-ben ismét költözött a fesztivál  a Bicentennial Park-ba. 2007-tről kettő majd 2011-től három napos bulivá nőtte ki magát az esemény. 2012-től ismét Bayfont Park a helszín ahol már 165ezer partiarc őrjöng. A  következő évben majd megdublázódik a létszám több mint 330ezer bulizó élhette át az Ultra érzést. Ennek a számnak valószínűleg köze van ahhoz, hogy ez volt a 15. év a fesztivál életében és persze, hogy itt volt utoljára látható az feloszlott Swedish House Mafia utolsó szettje is. A fesztivált egyébként 2007-től Ibizán, 2008-tól Sao Paulo-ban, 2012-től Buenos Aires-ben és Szöulban, 2013-tól csatlakozik több ország nagyvárosa köztük Santiago, Korea, Bogotá, Dél Afrika, Tokyo és a szomszédunkban, Horvátországban, a Split városához tartozó Hvar szigeten is megrendezik.


Így fest a Bayfont Park Ultra idején

Mi, magyarok csak ámulunk és bámulunk, hogy mi történik a tengerentúlón azonban sokaknak megadatik, hogy eljut egy ilyen nagy volumenű fesztiválra. Volt szerencsénk találkozni egy fiatalemberrel aki átélhette már az Ultra érzést és persze, hogy a fesztiválról faggattam egy kicsit:

1, Szia Attila, mesélj egy kicsit magadról!

Sziasztok! Attila vagyok, Budapesten élek, a BME-n vagyok hallgató a gazdalkodás és menedzsment szakon, valamint mellette rendezvény szervezéssel foglalkozok és a PartyCode Production Kft.-nek vagyok az alapítója/igazgatója.

2, Vágjunk is a közepébe! Hogy indult ez az egész,hogy te kijutottál Miami-ba?

Az ötlet 2011-ben született meg amikor elkezdtük feltérképezni a külföldi rendezvények palettáját szakmai szempontból és bővíteni akartuk tudásunkat újdonságokat akartunk hozni a hazai piacra. Így találkoztunk a UMF-fel WMC-vel és az IDMA-el amik szinte egy időben vannak Miamiban. A végső döntést, hogy kilátogassunk ezekre az eseményekre és az Ultra Music fesztiválra, azonban a 'Can U Feel It' című film hozta (egy órás koncert film a UMF-ről, mindenkinek csak ajánlani tudom), aminek láttán biztosra vettük, hogy mint szakmabeliek a közeljövőben mindenképpen nekünk is teszteltünket kell tennünk Floridában az új tapasztalatok és lehetőségek érdekében.

3, A világ legnagyobb elektronikus fesztiváljáról beszélünk. Mi itthon a Youtube LiveStream segítéségvel izgatottan néztük a tomboló tömeget. Hogy éli meg ezt az ember, hogy ott lehet egy ilyen nívós fesztiválon?

Az a baj, hogy szóban ezt nem lehet visszaadni. Nagyon izgatottak voltunk már hetekkel a fesztivál előtt és keszüéltünk rá, de mint szembesültünk vele egy ilyen eseményre nem lehet. 5-6 éve járjuk rendszeresen a hazai fesztiválokat ezért úgy gondoltuk, hogy nagyjából tudjuk mire számíthatunk, de kellemesen csalódtunk. Az az érzés, ami átjárt bennünket mikor ott voltunk a tömeg közepén a rengeteg tomboló boldog EDM fan között semmielyik itthoni fesztivál élményhez nem volt hasonlítható. A látvány előben hihetetlen volt. A videós felvételek sajnos szerintem egyáltalán nem tudták rendesen visszaadni azt, amit ott a többiek átéltek. A bulizó közönség vegyes volt. A többség kedves, mosolygós és segítőkész volt, de azért akadtak itt is olyanok akik rontották a hangulatot, de csak kis számban. Sajnos a tömeg az nagyon nagy volt és néha egy két színpad között úgy beállt a sor, hogy se előre se hátra nem lehetett menni.

4, Az EDM színe-java egy helyen. Melyik fellépőre votlak kíváncsiak az emberek legtöbben?

Egyértelműen az záró napi utolsó Sweedish House Maffia fellépésnél volt a legnagyobb érdeklődés és tömeg. Az összes többi színpadon leállt a buli és mindenki a nagyszínpadhoz ment, hogy lássák a 3 svéd house virtuózt utoljára együtt. A tömeget úgy tudnám leginkább szemléltetni, hogy képzeljük el a Balaton Soundon a tömeget a nagyszínpadnál, úgy, hogy már lent a Balaton parton vágni kéne a tömött sorokat, úgy ahogy legelöl szokták. Valami ilyesmi volt Miamiban is Swedish House Maffia-án.

5, A videókban szinte tömegnyomort láthattunk! A biztonsági szerverek, hogy oldják meg ha történik valami a küzdőtéren?

Ilyen téren szerintem kevéssé volt felkészült a fesztivál. Bár szerencsére semmi komoly balesetet nem láttunk és nem is hallottunk ilyesmiről, azért olyat láttunk, akit ki kellett kapni a tömegből epilepsziás roham miatt, meg volt aki elesett és földre került, de egyből 5-en ugrottak felsegíteni. Összefoglalva a tömeg kultúráltan bulizott és mindenki segített a másiknak és ezért nem volt szerintem probléma és nem azért mert túl lett volna biztosítva ilyen téren.

6, Ha jól értesültem voltak Backstage kaladjaid is, mesélnél erről egy kicsit nekünk?

Az utolsó nap sikerült összefutni egy-két külföldi szervezővel és DJ menedzserrel, akiket már régebről ismertünk és az ő jóvoltukból jutottunk be a backstagere Hardwell és Knife Party szettje alatt. Később külön váltunk tólük és elindultunk a nagyszínpadhoz az SHM fellépésre, de ott már senkit nem engedtek be a backstagere. Kis ügyeskedés után végül sikerült bejutnunk a színpaddal szemben középen található szervíz sávba ami ketté választotta a tömeget. Ott hallgatuk végig a záró szettet, amiközben véletlenül sikerült megállnom egy ponyva alá rejtett konfetti ágyú előtt, mely mikozben videóztam elkezdte folyamatosan lőni 20-30 méteres távolságra a konfettiket többnyire rajtam keresztül míg fel nem borított:) Ezután gondoltam keresek más helyett, de a UMFTV közvetítő toronynál eltévedtem és valahogyan felkerültem egy szervezői backstage VIP teraszra, ahonnan AN21-tól kezdve az összes neves előadó nézte a szervezőkkel és a menedzserekkel az end show-t. Ezekkel a kalandokkal az utolsó nap lett számomra a legjobb a fesztiválon, valamint szerencsére SHM-en végig ment a GoPro kameránk, így sikerült mindent megörökíteni.

7, A piszkos anyagiak ... mennyibe is fáj egy ilyen túra egy magyar számára?

A repülőjegy a legköltségesebb az egészben. 180 és 200 ezer forinttól indulnak a repjegyek oda-vissza útra, ezért szerintem csak úgy éri meg, ha az ember utána kint marad még pár hetet vagy egy hónapot nyaralni. Kempingre lehetőség nincsen kint a fesztiválon, szóval mindenképpen kell foglalni valamilyen szállást. Ezekről az árakról kevesebbet tudok, mert mi ismerősöknél laktunk kint, de lehet találni kultúrált szállást hasonló árakon mint itthon. Magán a fesztiválon is lehet vásárolni picit drágább mint az itthoniakon, de nem horror összegek. A fesztivál belépő meg szerintem a minőséghez és a lineuphoz képest nem drága. Csak bérlet van, napijegy nincsen. Ha Early Bird-ként veszi meg az ember még a legelején, akkor 150$ + ÁFA (tax) meg regisztrációs költség vagyis olyan 190$ (ezek a jegyek pillanatok alatt elfogynak). 300$ + tax stb az ára az elővételes és helyszíni jegyeknek az early bird után ami végeredményben 360-370$ körül áll meg. Nagyjából mint egy Sziget fesztivál ottalvós bérlet.


"Úton a gazdi felé" .. egy konténer a 3-ból, teli jegyekkel a 2014-es Ultra Music Fesztiválra

8, Köszönjük, hogy időt szakítottál ránk, további sikeres munkát kívánunk!

Mi köszönjük a megkeresést. A jövőben is szívesen állunk rendelkezésetekre, valamint, ha gondoljátok megosztjuk veletek a fesztiválon készült felvételeinket.

Mivel Attila a szállásról nem sokat tudott mondani így egy kicsit utánajártunk, hogy mennyit is kell kicsengetni a 3 napra. A hotels.com ajánlatai közt keresgéltünk 5km-es körzetben. Az árak elég változóak ami ugye a park távolságától és az ellátástól függ. Nem mindegy, hogy egy szobát bérlünk vagy egy Hotel-ben szállunk meg. Tehát a legolcsóbb szoba 145ezer HUF/fő/3éj (adókkal és egyéb díjakkal együtt) ami így is 4,5km-re van a Bayfont Parktól. Ez a szoba 2**-os és tartozik hozzá kontinentális reggeli, WiFi, parkolás, pezsgőfürdő és mosoda ami bőven elég annak aki bulizni készül. A legközelebbi hotel szobáért közel 240ezer HUF-ot kérnek ami 300m-re van az Ultra-tól viszont semmiféle extrák nem nyújt, ha nem vesszük figyelembe a WiFi-t és a reggelit. A legdrágább szállás olyan 1,-1.5millió körül van de szerintem ezt felesleges boncolgatni :)

1 hét van még hátra de már az összes jegy elkelt hetekkel ezelőtt. A fellépő világsztárok nevei végtelennek tűnő karakterekben nyílvánulnak meg a hatalmas flyer-en, amit IDE KATTINTVA tekinthettek meg. Remélem közelebb tudtam hozni egy kicsit a fesztivált azoknak akiknek ismeretlen, akiknek pedig ismerős remélem 1-2 fel nem tett kérdésre választ kaptak. Végezetül gyögyörködjünk együtt a 2013-as hivatalos aftermovieban amelyet már több mint 5 millió-an tekintettek meg a Youtube-on.

A következő "Fesztivál őrület" cikkben a Tomorrowland-det szedjük atomjaira.

írta: Horváth Ádám
Köszönet az interjúért: Tündik Attila Márk (Party Code)

Adee 2014.03.19 18:40